Waarom beleggen in Nederlandse aandelen?

Er zijn genoeg redenen om in Nederlandse aandelen te handelen. We mogen ons namelijk verheugen op één van Europa’s belangrijkste beurzen, die de interesse wekt van zowel institutionele als particuliere beleggers van over de hele wereld.

Wat is de Amsterdamse beurs?

De Nederlandse aandelenmarkt is ondergebracht op het Beursplein in Amsterdam onder de naam Euronext Amsterdam (EAM). Voorheen heette het nog de Amsterdam Stock Exchange. Na een fusie in het jaar 2000 met de Brussels Stock Exchange en de Paris Stock Exchange is het onderdeel van Euronext geworden. De beurs speelt een cruciale rol in de Nederlandse economie en is een aantrekkelijk platform voor bedrijven die kapitaal willen aantrekken.

Digitale handel en toegankelijkheid

Vroeger gebeurde dat nog op de beursvloer zelf, maar tegenwoordig verloopt de handel volledig digitaal. De digitale handel heeft als voordeel dat de Amsterdamse beurs vrij toegankelijk is. Daarnaast zorgen hoge handelsvolumes ervoor dat de tarieven bij de meeste brokers relatief laag liggen. Dit maakt het voor beleggers eenvoudiger en toegankelijker om te handelen in Nederlandse aandelen.

Wat is de AEX?

De term ‘AEX’ staat voor Amsterdam Exchange Index. Dit omvat de index van de 'large cap’ beursvloer van Amsterdam. Daarnaast heb je nog de AMX (Amsterdam Midcap Index) en de AScX (Amsterdam Smallcap Index). Deze indexen geven een representatie van de prestaties van de grootste tot de kleinste bedrijven die genoteerd zijn aan de Amsterdamse beurs. Het volgen van deze indexen kan beleggers helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen.

Welke aandelen kun je kopen op de AEX?

Op de Amsterdamse beursvloer vind je voornamelijk Nederlandse bedrijven zoals Shell, Unilever, Philips, ASML en Adyen. Afhankelijk van je beleggingsstrategie en risicotolerantie kun je kiezen voor gevestigde bedrijven met een stabiel dividend of voor groeiaandelen met een hoger potentieel rendement. Het is essentieel om de marktontwikkelingen nauwgezet te volgen en je beleggingsstrategie daarop aan te passen.

europese-aandelen-stijgers-dalers

Hoe beleggen op de Nederlandse aandelenmarkt?

Het beleggen in Nederlandse aandelen begint met het kiezen van een betrouwbare broker die toegang geeft tot de Amsterdamse beurs. Met de digitalisering van de handel zijn er diverse online platforms beschikbaar die beleggers in staat stellen om met een paar klikken aandelen te kopen of verkopen. Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om je goed in te lezen en eventueel advies in te winnen bij financiële experts.

entree-beursplein-5

Voordelen en nadelen van beleggen in Nederlandse aandelen

Beleggen in Nederlandse aandelen heeft als grote voordeel dat je vaak over kennis beschikt die je kan helpen met het maken van de juiste beslissingen. Als Nederlander ben je over het algemeen begaan met de economie, de politiek en natuurlijk de cultuur. Bovendien heb je van de meeste grote bedrijven al de nodige basiskennis.

Naast de voordelen op het gebied van kennis, heeft beleggen in Nederlandse aandelen ook praktische voordelen. De handelstijden en lage tarieven maken het beheren van een Nederlandse portefeuille relatief makkelijk. Ook bieden Nederlandse media met een focus op financiën continue updates over marktbewegingen.

Met haar rol als internationale hub biedt Nederland een vruchtbare bodem voor bedrijven om binnen en buiten de landsgrenzen te groeien. Het potentieel van de aandelen ligt daardoor hoog, maar het heeft ook een nadeel. De Nederlandse economie is namelijk vrij afhankelijk van hoe andere grote economieën presteren. De koers in Nederland volgt dan ook vaak de koersen van andere grote beurzen zoals de Nasdaq.

Al met al kunnen Nederlandse aandelen dus een goede toevoeging aan je portefeuille zijn. Voor elk soort belegger is er wat te vinden. En voor wie echt geïnteresseerd is, is een bezoekje aan het beursgebouw ten zeerste aan te raden.

Welke aandelen kun je kopen op de AEX?

Op de Amsterdamse beurs vind je voornamelijk Nederlandse bedrijven zoals Shell, Unilever, Philips, ASML en Adyen. Afhankelijk van je beleggingsstrategie en risicotolerantie kun je kiezen voor gevestigde bedrijven met een stabiel dividend of voor groeiaandelen met een hoger potentieel rendement. Het is essentieel om de marktontwikkelingen nauwgezet te volgen en je beleggingsstrategie daarop aan te passen.

Bovenstaande bedrijven behoren iedere dag weer tot de top van het volume op de Amsterdamse beurs. De populariteit van aandelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals marktomstandigheden, nieuws en beleggerssentiment. Daarom is het altijd verstandig om grondig onderzoek te doen voordat je besluit te beleggen in specifieke aandelen.

Beleggen in Nederlandse aandelen iets voor jou?


Beleggen in aandelen op de Nederlandse beurs kan een aantrekkelijke manier zijn om je vermogen te laten groeien. Met een rijke geschiedenis en een breed scala aan beschikbare aandelen, biedt de Nederlandse markt kansen voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Voordat je besluit om in deze markt te duiken, zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden:

icons-128-black_risk

Risicotolerantie

Aandelen kunnen zowel in waarde stijgen als dalen. Het is belangrijk om je comfortniveau met marktvolatiliteit te bepalen.

icons-128-black_idea-2

Onderzoek

Neem de tijd om de bedrijven waarin je geïnteresseerd bent grondig te onderzoeken. Dit helpt je om geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen.

icons-128-black_diversify euro

Diversificatie

Overweeg om in verschillende sectoren en bedrijven te beleggen, zo verspreid je het risico.

icons-128-black_icon long term time-to-market 1


Aandelenbeleggingen renderen over het algemeen beter op de lange termijn. Het is dus verstandig om een langetermijnperspectief te hebben.
Als je gelooft in de groei van de Nederlandse economie en het potentieel van de bedrijven die hier gevestigd zijn, dan kan beleggen in aandelen op de Nederlandse beurs zeker iets voor jou zijn.

Toch meer informatie nodig over beleggen en alle soorten?

Beleggen is een breed veld met verschillende instrumenten en strategieën. Naast aandelen zijn er obligaties, vastgoed, grondstoffen en tal van andere beleggingsmogelijkheden. Als je je nog steeds overweldigd voelt of meer wilt weten over de verschillende beleggingsopties, overweeg dan om een financieel adviseur te raadplegen. Een adviseur kan je helpen om je financiële doelen in kaart te brengen, je kennis te verbreden en een beleggingsstrategie te ontwikkelen die bij jou past.

Veelgestelde vragen over aandelen

Beleggen roept soms vragen op. Bekijk hier de veelgestelde vragen rondom het thema aandelen.

Verschil tussen aandelen en obligaties?

Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf, terwijl obligaties schuldbewijzen zijn van een bedrijf of overheid. Aandeelhouders hebben recht op een deel van de winst en eigendom, terwijl obligatiehouders rente ontvangen op hun investering.

Wat zijn blue-chip aandelen?

Blue-chip-aandelen verwijzen naar aandelen van gevestigde, financieel sterke en betrouwbare bedrijven met een lange geschiedenis van stabiele groei en dividenduitkeringen. Deze bedrijven worden beschouwd als leiders in hun respectievelijke sectoren en worden vaak gezien als veilige en betrouwbare investeringen.

Een bedrijf waarvan ik aandelen heb, gaat failliet?! Wat nu?

Ook al is dit niet iets wat dagelijks gebeurt op de grotere indexen in deze wereld (VS & Europa) kan het natuurlijk voorkomen en is dit ook zeker voorgekomen.

Het bedrijf gaat failliet. Wat gebeurt er met jouw aandelen? Mocht het bedrijf nog wat geld op de rekening hebben staan dan worden eerst de "gewone" schuldeisers betaald. Denk aan; leveranciers, de bank wanneer er leningen zijn of de belastingdienst. Hierna zijn eventuele obligatiehouders aan de beurt en bezitters van preferente aandelen indien deze zijn uitgegeven. Pas als allerlaatste zijn de aandeelhouders aan de beurt en de vraag is dan ook of er überhaupt nog iets over is. Van een kale kip kun je immers (helaas) niet plukken.

Het is vanwege deze reden dat er ook vaak gezegd wordt; "Wed niet alles op één paard, zorg dat je je eieren niet allemaal in één mandje legt."

Ieder voordeel heeft een nadeel?

In vergelijking tot sparen kan beleggen een hoger rendement en grotere vermogensgroei bieden, met mogelijkheden voor aanvullend inkomen en bescherming tegen inflatie.

Echter, het komt ook met risico's zoals:

  • Marktrisico, waarbij de waarde van beleggingen stijgt en daalt door marktveranderingen.
  • Liquiditeitsrisico, het risico dat sommige beleggingen niet direct verkoopbaar zijn zonder waardeverlies omdat er bijvoorbeeld te weinig in gehandeld wordt op de beurs.
  • Kredietrisico, waarbij een uitgever van een financieel instrument niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, bijvoorbeeld een obligatie van een bedrijf wat failliet gaat.
  • En inflatierisico, waarbij inflatie de waarde van je beleggingen kan aantasten.

Meer lezen over aandelen?