Alles over aandelen.

Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf en zijn een van de meest voorkomende producten binnen de wereld van beleggingen. Wanneer je aandelen van een bedrijf koopt, word je een aandeelhouder en heb je recht op een deel van de winst en eventueel zeggenschap van dat bedrijf. Dit maakt aandelen tot een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid voor veel mensen over de hele wereld.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn financiële instrumenten die beleggers de mogelijkheid bieden om deel te nemen in het eigendom en de winst van een bedrijf. Als je aandelen van een bedrijf koopt, word je een mede-eigenaar van dat bedrijf en heb je recht op een deel van de winst die het bedrijf genereert. Aandelen worden vaak verhandeld op aandelenbeurzen, waar beleggers kunnen kopen en verkopen om winst te maken. 

Verschillende soorten aandelen

De wereld van beleggen kan in het begin overweldigend lijken, vooral door de verschillende soorten aandelen die beschikbaar zijn op de markt. Over het algemeen zijn er twee hoofdtypen aandelen: gewone aandelen en preferente aandelen. Elk type biedt specifieke voordelen en mogelijke risico's, afgestemd op de voorkeuren en doelen van verschillende beleggers.

Gewone aandelen / Common Stock (ENG): Als mensen het hebben over het kopen van aandelen, bedoelen ze meestal gewone aandelen. Deze aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf en geven meestal stemrecht, waardoor aandeelhouders kunnen meebeslissen over bedrijfsbeslissingen tijdens jaarvergaderingen. Gewone aandelen zijn aantrekkelijk vanwege de kans op aanzienlijke waardestijging. Maar het is belangrijk om te onthouden dat hogere rendementen ook meer risico met zich meebrengen, vooral op korte termijn. Bovendien, in geval van liquidatie, zijn houders van gewone aandelen als laatste aan de beurt om eventuele overgebleven middelen te ontvangen, na schuldeisers, obligatiehouders en houders van preferente aandelen.

Preferente aandelen / Preferred Stock (ENG): Preferente aandelen combineren elementen van zowel aandelen als obligaties en zijn een interessante optie voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiel inkomen. Preferente aandeelhouders ontvangen over het algemeen vaste dividenduitkeringen voordat er dividenden worden uitgekeerd aan gewone aandeelhouders, wat zorgt voor een stabielere inkomstenbron. Hoewel preferente aandelen minder kapitaalgroei kunnen bieden vergeleken met gewone aandelen (dit soort aandelen zijn vaak duurder), bieden ze meer zekerheid tijdens economische neergangen. Daarnaast hebben preferente aandelen meestal geen stemrecht, wat een nadeel kan zijn voor degenen die invloed willen uitoefenen op bedrijfsbeslissingen.

stock market-1

Waarom kiezen beleggers voor aandelen?

Mensen kopen aandelen om verschillende redenen. Over het algemeen zijn er enkele voordelen te onderscheiden bij het kopen van aandelen, namelijk potentieel rendement, dividendinkomsten en inflatiebescherming. 

icons-128-blue_money arrows up rendement-1

Potentieel rendement

Aandelen kunnen een hoog rendement bieden op je investering. Als het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd succesvol is en groeit, kan de waarde van je aandelen toenemen, waardoor je winst maakt.

icons-128-blue_stock-market-1

Dividendinkomsten

Sommige bedrijven keren regelmatig dividend uit aan hun aandeelhouders, bijvoorbeeld elk kwartaal. Dit is een deel van de winst dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dividend kan een bron van passief inkomen zijn. Dit kan een reden zijn om specifiek voor aandelen te kiezen met een relatief hoog dividendpercentage.

icons-128-blue_inflation protection umbrella-1

Inflatiebescherming

Aandelen hebben historisch gezien een hoger rendement behaald dan de inflatie. Wanneer je al je spaargeld op een bankrekening laat staan, profiteer je doorgaans van relatief lage rentepercentages. Door te investeren in aandelen kunnen mensen hun koopkracht behouden en zelfs vergroten.

Waar moet je op letten
wanneer je aandelen wilt kopen?

Bij het kopen van aandelen zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

icons-128-white_icon compare fake-news 1

Brokers vergelijken

Het vergelijken van brokers is een essentiële stap voor elke belegger, of je nu een beginner bent of een doorgewinterde professional. Elke broker heeft zijn eigen unieke kenmerken, tarieven, handelsplatforms en aanbod aan financiële producten. Door verschillende brokers met elkaar te vergelijken, kun je de beste keuze maken op basis van jouw individuele behoeften en voorkeuren.

icons-128-black_icon future magic-ball 1

Industrie en marktvooruitzichten

Analyseer de industrie waarin het bedrijf opereert. Bekijk de groeivooruitzichten, markttrends en mogelijke risico's. Het is belangrijk om te begrijpen hoe het bedrijf in zijn specifieke sector presteert en welke kansen en bedreigingen er zijn.

icons-256-white_icon risk shield money protection

Risicoprofiel

Beoordeel het risiconiveau dat je bereid bent te accepteren. Aandelen kunnen volatiel zijn en er is altijd een risico op verlies. Overweeg je beleggingsdoelstellingen en pas je aandelenkeuze daarop aan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor stabiele bedrijven met een lager risico of voor groeibedrijven met een hoger potentieel rendement maar ook meer risico.

icons-128-white_diversify euro

Diversificatie

Spreid je beleggingen over verschillende sectoren, bedrijven en geografische gebieden. Dit helpt om het risico te verminderen, omdat eventuele verliezen in het ene aandeel kunnen worden gecompenseerd door winsten in andere aandelen.

icons-128-black_icon long term time-to-market 1

Lange termijn perspectief

Het kopen van aandelen moet worden beschouwd als een langetermijninvestering. Het is belangrijk om geduldig te zijn en niet te reageren op korte termijn schommelingen. Houd rekening met het groeipotentieel en de vooruitzichten van het bedrijf op de lange termijn.

Voorbeelden van veel verhandelde aandelen

Enkele voorbeelden van veel verhandelde aandelen zijn:

De populariteit van aandelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals marktomstandigheden, nieuws en beleggerssentiment. Daarom is het altijd verstandig om grondig onderzoek te doen voordat je besluit te beleggen in specifieke aandelen.

Veelgestelde vragen over aandelen

Beleggen roept soms vragen op. Bekijk hier de veelgestelde vragen rondom het thema aandelen.

Verschil tussen aandelen en obligaties?

Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf, terwijl obligaties schuldbewijzen zijn van een bedrijf of overheid. Aandeelhouders hebben recht op een deel van de winst en eigendom, terwijl obligatiehouders rente ontvangen op hun investering.

Wat zijn blue-chip aandelen?

Blue-chip-aandelen verwijzen naar aandelen van gevestigde, financieel sterke en betrouwbare bedrijven met een lange geschiedenis van stabiele groei en dividenduitkeringen. Deze bedrijven worden beschouwd als leiders in hun respectievelijke sectoren en worden vaak gezien als veilige en betrouwbare investeringen.

Een bedrijf waarvan ik aandelen heb, gaat failliet?! Wat nu?

Ook al is dit niet iets wat dagelijks gebeurt op de grotere indexen in deze wereld (VS & Europa) kan het natuurlijk voorkomen en is dit ook zeker voorgekomen.

Het bedrijf gaat failliet. Wat gebeurt er met jouw aandelen? Mocht het bedrijf nog wat geld op de rekening hebben staan dan worden eerst de "gewone" schuldeisers betaald. Denk aan; leveranciers, de bank wanneer er leningen zijn of de belastingdienst. Hierna zijn eventuele obligatiehouders aan de beurt en bezitters van preferente aandelen indien deze zijn uitgegeven. Pas als allerlaatste zijn de aandeelhouders aan de beurt en de vraag is dan ook of er überhaupt nog iets over is. Van een kale kip kun je immers (helaas) niet plukken.

Het is vanwege deze reden dat er ook vaak gezegd wordt; "Wed niet alles op één paard, zorg dat je je eieren niet allemaal in één mandje legt."

Ieder voordeel heeft een nadeel?

In vergelijking tot sparen kan beleggen een hoger rendement en grotere vermogensgroei bieden, met mogelijkheden voor aanvullend inkomen en bescherming tegen inflatie.

Echter, het komt ook met risico's zoals:

  • Marktrisico, waarbij de waarde van beleggingen stijgt en daalt door marktveranderingen.
  • Liquiditeitsrisico, het risico dat sommige beleggingen niet direct verkoopbaar zijn zonder waardeverlies omdat er bijvoorbeeld te weinig in gehandeld wordt op de beurs.
  • Kredietrisico, waarbij een uitgever van een financieel instrument niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, bijvoorbeeld een obligatie van een bedrijf wat failliet gaat.
  • En inflatierisico, waarbij inflatie de waarde van je beleggingen kan aantasten.

Meer lezen over aandelen?