Waarom beleggen in Aziatische aandelen?

Wanneer we het hebben over beleggen in Azië, dan praten we over investeren in opkomende markten ('emerging markets'). Dit grootste continent biedt een thuisbasis aan meerdere snelgroeiende economieën en is als geheel de snelst groeiende regio ter wereld.

Sterk gediversifieerde economieën, demografische voordelen en structurele hervormingen die continu plaatsvinden zijn factoren die de regio interessant maken voor beleggers.

Bovendien is de regio rijk aan vooruitstrevende tech-, fintech- en e-commercebedrijven, die bovengemiddeld in research en ontwikkeling (R&D) investeren. Toch heeft de Aziatische markt nog niet de interesse van elke belegger. Dit verschil in interesse kan een belangrijke overweging zijn voor nieuwe beleggers.

Beurzen in Azië

China heeft met de Shanghai Stock Exchange, de Shenzhen Stock Exchange en de Hong Kong Exchanges drie drukke beursvloeren in bezit. Een andere grote speler is de Bombay Stock Exchange, die natuurlijk gelegen is in India. Handelen in Azië op beurzen buiten deze landen is lastig. Veel van de beurzen in relatief kleinere landen zijn nog niet op het niveau gekomen dat ze interessant zijn geworden voor brokers. Daarom zal je het voorlopig nog bij de bekende Aziatische beurzen moeten houden.

Digitale handel en toegankelijkheid

Er zijn verschillende belangrijke indices die het waard zijn om in de gaten te houden als je belegt in Azië. Denk aan de Nikkei 225 in Japan, de Hang Seng in Hongkong en de Shanghai Composite in China. Deze indices geven een goed beeld van de marktontwikkelingen in hun respectievelijke regio's. Aziatische indices kunnen een toegankelijke manier zijn voor beleggers om de markt te betreden, met een breed aanbod aan ETF’s die deze indexkoersen volgen.

De invloed van China?

China wordt genoemd als een belangrijke speler met drie drukke beursvloeren en heeft lange tijd de meeste aandacht opgeëist in Azië. De economische groei die het land in de 20e eeuw heeft laten zien, deed het vrijwel tegelijk met de nabijgelegen landen Japan en Zuid-Korea. Hoewel de groei van de Chinese economie is afgenomen, heeft dit verschillende oorzaken.

Ten eerste zijn internationale beleggers voorzichtig geworden tegen de achtergrond van oplopende geopolitieke spanningen. Ten tweede toonden recente macro-economische cijfers een serie tegenvallers, zoals minder sterke stijgingen in winkelverkopen en industriële productie.

Er bestaan ook twijfels over de toekomstige economische vooruitzichten van het land. Deze zorgen worden versterkt door uitdagingen op het gebied van energie- en klimaattransitie, problemen in de woningmarkt en geopolitieke spanningen met het Westen en met name de Verenigde Staten. Desondanks wordt verwacht dat de Chinese economie nog jaren zal groeien, en het land lijkt zich op deze vlakken aardig uit de brand te helpen.

europese-aandelen-stijgers-dalers

Beleggen in Aziatische aandelen iets voor jou?


Beleggen in aandelen op de Nederlandse beurs kan een aantrekkelijke manier zijn om je vermogen te laten groeien. Met een rijke geschiedenis en een breed scala aan beschikbare aandelen, biedt de Nederlandse markt kansen voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Voordat je besluit om in deze markt te duiken, zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden:

icons-128-black_risk

Risicotolerantie

Aandelen kunnen zowel in waarde stijgen als dalen. Het is belangrijk om je comfortniveau met marktvolatiliteit te bepalen.

icons-128-black_idea-2

Onderzoek

Neem de tijd om de bedrijven waarin je geïnteresseerd bent grondig te onderzoeken. Dit helpt je om geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen.

icons-128-black_diversify euro

Diversificatie

Overweeg om in verschillende sectoren en bedrijven te beleggen, zo verspreid je het risico.

icons-128-black_icon long term time-to-market 1

Langetermijnvisie


Aandelenbeleggingen renderen over het algemeen beter op de lange termijn. Het is dus verstandig om een langetermijnperspectief te hebben.
Als je gelooft in de groei van Azië en het potentieel van de bedrijven die in dit werelddeel gevestigd zijn, dan kan beleggen in aandelen op de beschikbare Aziatische beurzen zeker iets voor jou zijn.

DALL·E 2024-12-15 11.47.25 - A hyper-realistic photograph of an urban Asian financial district, featuring iconic skyscrapers resembling those in Shanghai or Hong Kong, with a visi

Beleggen in Aziatische aandelen: kansen en risico’s voor Nederlandse beleggers

Beleggen in Aziatische aandelen is alsof je een spannende reis maakt naar het hart van een dynamische, snelgroeiende wereld. Van de wolkenkrabbers in Shanghai tot de tech-hubs van Bangalore: deze regio zit boordevol kansen. Met een jonge, ambitieuze bevolking en een aantal van de snelst groeiende economieën ter wereld is Azië dé plek waar innovaties in technologie en duurzame energie als paddenstoelen uit de grond schieten. Voor Nederlandse beleggers kan dit een gouden kans zijn om de portefeuille op te leuken met een exotisch tintje en tegelijk de risico’s beter te spreiden.

Maar laten we eerlijk zijn: elke grote reis heeft ook zijn hobbelige wegen. Aziatische markten kunnen behoorlijk temperamentvol zijn. De koersen vliegen soms op en neer als een achtbaan, aangewakkerd door politieke winden of plotselinge economische buien. En dan zijn er nog de valutakoersen, die je rendement zomaar kunnen opslurpen als een tropische storm. Voeg daar de mindere transparantie en af en toe een onverwachte overheidsinterventie aan toe, en je begrijpt dat dit geen bestemming is voor de naïeve toerist.

Wil je toch de sprong wagen? Dan is voorbereiding alles. Leer de lokale markten kennen, volg de economische trends en overweeg een gids mee te nemen – in dit geval een expert met verstand van zaken. Beleggen in Aziatische aandelen is geen rustige cruise, maar met de juiste mindset en strategie kan het een avontuur zijn dat je portefeuille niet snel zal vergeten. Spannend, uitdagend en wie weet, lucratief!

Welke aandelen kun je bijvoorbeeld kopen in Azië

Onderstaande selectie is slechts een voorbeeld van welke aandelen te vinden zijn in Azië waarmee je een goed gespreide beleggingsportefeuille nog beter kunt uitbreiden. Door te investeren in bedrijven uit sectoren zoals technologie, energie, financiën en automotive, profiteer je van de unieke groeimogelijkheden die elk van deze industrieën biedt. Zoals altijd geldt; DYOR (Do Your Own Research). Oftewel, doe je eigen onderzoek.

De populariteit van aandelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals marktomstandigheden, nieuws en beleggerssentiment. Daarom is het altijd verstandig om grondig onderzoek te doen voordat je besluit te beleggen in specifieke aandelen.

Veelgestelde vragen over aandelen

Beleggen roept soms vragen op. Bekijk hier de veelgestelde vragen rondom het thema aandelen.

Verschil tussen aandelen en obligaties?

Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf, terwijl obligaties schuldbewijzen zijn van een bedrijf of overheid. Aandeelhouders hebben recht op een deel van de winst en eigendom, terwijl obligatiehouders rente ontvangen op hun investering.

Wat zijn blue-chip aandelen?

Blue-chip-aandelen verwijzen naar aandelen van gevestigde, financieel sterke en betrouwbare bedrijven met een lange geschiedenis van stabiele groei en dividenduitkeringen. Deze bedrijven worden beschouwd als leiders in hun respectievelijke sectoren en worden vaak gezien als veilige en betrouwbare investeringen.

Een bedrijf waarvan ik aandelen heb, gaat failliet?! Wat nu?

Ook al is dit niet iets wat dagelijks gebeurt op de grotere indexen in deze wereld (VS & Europa) kan het natuurlijk voorkomen en is dit ook zeker voorgekomen.

Het bedrijf gaat failliet. Wat gebeurt er met jouw aandelen? Mocht het bedrijf nog wat geld op de rekening hebben staan dan worden eerst de "gewone" schuldeisers betaald. Denk aan; leveranciers, de bank wanneer er leningen zijn of de belastingdienst. Hierna zijn eventuele obligatiehouders aan de beurt en bezitters van preferente aandelen indien deze zijn uitgegeven. Pas als allerlaatste zijn de aandeelhouders aan de beurt en de vraag is dan ook of er überhaupt nog iets over is. Van een kale kip kun je immers (helaas) niet plukken.

Het is vanwege deze reden dat er ook vaak gezegd wordt; "Wed niet alles op één paard, zorg dat je je eieren niet allemaal in één mandje legt."

Ieder voordeel heeft een nadeel?

In vergelijking tot sparen kan beleggen een hoger rendement en grotere vermogensgroei bieden, met mogelijkheden voor aanvullend inkomen en bescherming tegen inflatie.

Echter, het komt ook met risico's zoals:

  • Marktrisico, waarbij de waarde van beleggingen stijgt en daalt door marktveranderingen.
  • Liquiditeitsrisico, het risico dat sommige beleggingen niet direct verkoopbaar zijn zonder waardeverlies omdat er bijvoorbeeld te weinig in gehandeld wordt op de beurs.
  • Kredietrisico, waarbij een uitgever van een financieel instrument niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, bijvoorbeeld een obligatie van een bedrijf wat failliet gaat.
  • En inflatierisico, waarbij inflatie de waarde van je beleggingen kan aantasten.

Meer lezen over aandelen?